Un PC (Personal Computer), produs după standardele IBM are în exterior vizibile două module: towerul È™i monitorul. Se deosebesc apoi perifericcele care sunt tastaura, mouse-ul, boxe, joystick, modem extern.
Towerul la rândul sau are drept rol a tine toate componentele într-un loc, a le feri de praf, socuri, etc . Este pur È™i simplu o cutie care la exterior prezintă o serie de butoane ce indeplinesc functii de baza: pornire/oprire, resetare È™i eventual buton pentru schimbarea frecvenÈ›ei ceasului intern. Ultimele două butoane nu sunt întîlnite la toate carcasele, la carcasele ATX butonul de reset nu mai este prezent în unele cazuri, restartarea revenind în sarcina sitemului de operare si a Bios-ului; în schimb, butonul de schimbare a frecventei a disparut complet de pe carcasele noi, rolul sau fiind activ în cazul procesoarelor din familia i286, i386, i486. Avea rolul de a înjumatati frecventa de tact a procesorului sau dimpotriva de a o mari; astfel frecventa putea fi setata la 66 sau 33Mhz, etc .
Înainte de a începe prezentarea detaliata subliniez ca pentru buna functionare a unui calculator nu este responsabila o singura componenta; fiecare componenta participa activ sau pasiv la realizarea unei functionalitati satisfacatoare.