Procesorul
Componenta ce are rolul de a dirija celelalte dispozitive, de a împarti sarcini fiecareia, de a coordona si verifica executia sarcinilor primite . Un calculator nu poate functiona fara procesor. Deloc. Procesoarele au avut evolutie rapida de la 8088,8086…80486, productia fiind asigrata în principal de firma Intel, printre primii producatori de procesoare destinate utilizatorilor privati. Alte firme producatoare sunt AMD, Cyrix, ITD. Procesoarele produse de AMD si Cyrix sunt mai ieftine decât cele produse de Intel si au o arhitectura compatibila cu cele produse de Intel, însa se dezvolta separat.
Procesorul i386 a fost primul processor care a inclus 6 faze de executie paralela, la procesorul 80486 s-a dezvoltat mai mult paralelismul executiei prin expandarea unitatilor de decodificare a instructiunii si de executie într-o banda de asmblare (pieline) cu cinci nivele, astfel ajungându-se la 11 faze paralele. În plus, procesorul 486 are un cache intern de date si instructiuni de nivel L1 de 8Ko pentru a mari procentul instructiunilor ce pot fi executate la viteza de o instructiune pe impuls de tact. La acest processor a fost pentru prima data integrata unitatea de calcul în virgula flotanta (coprocesorul) în acelasi cip cu CPU-ul.
Amd a lansat în aceeasi perioada procesorul 486 DX5 cu frecvente pîna la 133, fara prea mult success. Surprinzato, dupa 486 nu a urmat 586, decât pentru Cyrix si AMD. Intel a decis sa schimbe formatul numelui trecând la Pentium.
Procesorul Pentium a adaugat o a doua banda de asamblare pentru a obtine performante superioare (cele doua benzi de asmblare (U,V) pot executa doua instructiuni pe un impuls de tact); memoria cache s-a dublat, existând un cache de 8 Ko pentru cod si unul similar pentru date. Pentru îmbunatatirea executiei ramificatiilor din programe s-a implementat conceptul de predictie a salturilo, introducându-se un tabel pentru memorarea adreselor cele mai probabile la care se fac salturile. Registrele principale au ramas pe 32 de biti, caile interne fiind pe 128 sau 256 de biti, magistrala de date externa – 64 biti. Procesorul Pentium are integrat un controller de întreruperi avansat (APIC) folosit în sistemele multiprocessor .